Ako pripraviť Yerba maté?

Na to, aby ste si pripravili zázračný nápoj yerba maté tradičným spôsobom, potrebujete okrem obligátneho vami preferovaného druhu yerba maté aj kalabasu a bombillu.

0ae1340ccd904a9e83bb2ec3c9c46b73.jpg

Do nádobky nasypte zmes asi do 2/3 jej obsahu. Toto množstvo je úplne ideálne, ak však s pitím ešte len začínate, odporúčame skúsiť najprv menšie množstvo.

Následne dlaňou zakryte nádobu a jemne ňou zatraste. Zámerom tohto pohybu je, že jemné čiastočky sa dostanú na spodok nádoby a nemalo by teda hroziť, že sa vám bombilla upchá.

Následne vráťte kalabasu do pôvodnej polohy. Zmes yerba maté nepadne späť do horizontálnej polohy, ale ostane v cca 45-stupňovom uhle. Tým sa vytvorí priestor pre vloženie bombilly.

Na prípravu teplého nápoja z yerba maté potrebujete, aby voda dosiahla teplotu 70°C. Zmes v kalabase zalejte najprv vlažnou vodou tak, aby ňou celá nasiakla. Potom už použite pripravenú 70-stupňovú vodu na doliatie do celého obsahu kalabasy. Vodu neprehrievajte viac, pri vyššej teplote sa nálev stáva zbytočne príliš silným, horkým a navyše prichádza o množstvo zdraviu prospešných látok. Vodu lejte pomaly, postupne, ideálne tak, aby stekala po bombille.

Po vypití nálevu môžete zmes zaliať opätovne. Funguje to totiž presne tak, ako pravé zelené čaje – zmes môžete pokojne zalievať aj niekoľkokrát. Prvý nálev je veľmi silný, no ďalšími zalievaniami postupne slabne a stáva sa stále lahodnejším.

A na čo určite nesmiete zabudnúť? Po zaliatí – je pritom úplne jedno, či ide o prvý alebo šiesty nálev v poradí– zmes bombillou v žiadnom prípade nepremiešavajte. Hrozí totiž, že malé čiastočky bombillu upchajú, navyše sa môže stať, že sa nezastavia ani na filtri a skončia až vo vašich ústach.

Prihláste sa k odberu newslettera

Sledujte nás na Facebooku

Sledujte nás na Instagrame