Kalabasa

Kalabasa je výraz, ktorý pomenúva nádobu, určenú na tradičné pitie yerba maté. Tento spôsob pitia dodáva jednoduchému úkonu atmosféru až mystického rituálu, navodzuje pocit Južnej Ameriky "tu a teraz", vďaka čomu si užijete nápoj yerba maté ešte o trochu viac.

4a66fa12a9b0464ba4c509555a1af530.jpg

Na výrobu kalabasy sa používa celá rada materiálov od kovu, cez keramiku a hlinu (matero), kopytá a rohy zvierat – najmä byvolov (guampa), drevo z posvätných drevín Palo Santo alebo Algarrobo až po tekvice z druhu dyne s názvom kalabasa, či skôr calabasa.

Aj v našom e-shope nájdete hneď niekoľko druhov kalabás rozdelených do kategórií podľa materiálov, z ktorých sú vyrobené. Na výber máte z hlinených kalabás, ktoré vďaka svojim vlastnostiam udržujú nálev dlhšie v želanej teplote, z keramických nádobiek, ktoré sú zdobené rôznymi farebnými glazúrami a motívmi a preto sú vizuálne najpríťažlivejšie, ale aj z tých najjednoduchších a najmä najpôvodnejších druhov, ktoré sú vyrobené z už spomínanej dyne menom calabasa.

Tento druh dyne rastie počas celého leta, po zbere sa usuší a zľahka natrie, potom sa priečne prereže na polovicu a z jej vnútra sa vysypú semienka. Takto vydlabaná tekvica býva na vrchnom okraji spevnená kovovou obručou. Potom už nasledujú len rôzne procesy zdobenia tekvice, a to podľa vkusu pestovateľov a spracovávateľov – natieranie prírodnými farbivami, zadymovanie, vyrývanie motívov a podobne.

Údržba kalabás, najmä tých keramických a hlinených sa ničím nelíši od jednoduchej údržby bombíll, v zásade ide o rovnakú údržbu, ako pri ostatných výrobkoch z týchto materiálov – po odstránení nálevu je potrebné tekvicu vypláchnuť a vysušiť, respektíve nechať vysušiť. Rozdiel je opäť len v prípade kalabasy prírodnej – tu je nutné po použití tekvičku dôkladne vypláchnuť a opäť nechať vyschnúť na primeranom – ani nie príliš suchom, ani nie príliš vlhkom mieste.

Rozdiel je však v tom, že zatiaľ čo ostatné kalabasy nemusíte nijako „zahrievať“, kalabasy vyrobené z tekvíc sa musia na užívanie pripraviť, musia si vytvoriť akýsi ochranný filter. Večer do kalabasy nasypte zmes yerba maté a zalejte ju teplou vodou. Na ďalší deň ráno nálev vylejte a celý postup zopakujte. Tento proces sa v tradičnej kultúre nazýva aj „liečenie tekvice“, jeho výsledkom je, že kalabasa prestane mať chuť po tekvičke a získa chuť yerba maté. Zároveň tým získa vnútro kalabasy ochranný mikrofilter.

Prihláste sa k odberu newslettera

Sledujte nás na Facebooku

Sledujte nás na Instagrame