Bombilla

Bombilla patrí medzi základné príslušenstvo, bez ktorého sa nezaobíde žiaden milovník zázračného nápoja menom yerba maté. Výraz bombilla pochádza zo španielčiny, portugalčina ju pozná pod jednoduchším označením bomba.

Bombilla či bomba, ide o akúsi „slamku“, ktorá má na konci sitko. Bombilla, ale aj sitko samotné môže byť rôznych rozmerov či tvarov, môže byť zhotovená z rôznych materiálov a s rozličným dizajnom. Najčastejšie sa na výrobu bombilly používajú nerez, striebro, bambus a alpaka (ide o zliatinu medi a niklu, prípadne ďalších kovov – železa, mangánu, zinku, cínu,... Alpaku nájdete často aj pod inými názvami; hovorí sa jej napríklad nové striebro, pakfong, biela či niklová mosadz).

Dĺžka bombilly sa tradične pohybuje v rozmedzí od 9 cm do 32 cm, najpopulárnejšie sú tie od 12 cm do 19 cm. Dĺžka bombilly je veľmi dôležitá najmä pri výbere vhodnej kalabasy.

Bombilly môžu byť jednoduché, len so sitkom na spodnej strane, trochu zložitejšie prevedenie obsahuje aj ďalšie filtre, chladiace krúžky, ale aj rôzne ozdôbky v podobe kamienkov či rytín. Pri bombillách rozlišujeme 3 základné typy filtrov: klasické, pružinkové a sférické. Je naozaj ťažké povedať, ktorý z nich je najlepší, ide o pomerne individuálnu preferenciu. Jedno je však isté – čím hustejší je filter, tým jemnejšie yerba maté sa ním dá piť.

Bombilly nemajú náročnú údržbu – po použití ich stačí prepláchnuť silnejším prúdom vody a jednoducho ich nechať vyschnúť. Najlepšie sa dajú vyčistiť tie typy bombilly, ktoré majú „šrubovacie“ sitko, dajú sa teda rozobrať na niekoľko častí. Trochu náročnejšie na údržbu sú tie bombilly, ktoré sú zhotovené z prírodného materiálu – z bambusu. Po použití je nutné bambusovú bombillu poriadne vypláchnuť a nechať ju uschnúť tak, aby neostala vlhká (hrozí jej nahnitie), ale nemožno ju ani sušiť veľmi prudko (na radiátore napríklad, pretože jej hrozí rozsušenie).

Prihláste sa k odberu newslettera

Sledujte nás na Facebooku