Slovník

Algarrobo– druh dreva, z ktorého sa najčastejšie vyrába príslušenstvo na pitie yerba maté. Tento druh nemá výraznú arómu.

Alpaka– strieborno-biela nehrdzavejúca zliatina medi, niklu a zinku, používaná na výrobu „bombíll“. Pre svoj vzhľad nazývaná aj „nové striebro“.

Barbacua– druh yerba maté, silne údený a pražený.

Boldo– aromatická rastlina, ktorá slúži ako dodatok do yerba maté. Má pozitívne účinky - reguluje trávenie a podporuje činnosť žlčníka.

Bombilla– slamka rôznej konštrukcie, ukončená sitkom, určená na pitie. Najčastejšie je vyrábaná zo striebra, nerezu alebo bambusu.

Calabaza– (špan. tekvica) – takto sa hovorovo označuje nádobka na yerba maté, vyrobená z plodu tekvice.

Cedron– Alojzia citrónová (lat. Aloysia citrodora), rastlina, ktorá je vďaka svojej citrónovej aróme často pridávaná do yerba maté.

Chimarrao– veľmi drobno pomletý brazílsky druh Yerba Maté.

Cocido– hovorovo označované yerba maté porciované v nálevových sáčkoch, ktoré sa pije rovnakým spôsobom ako klasický čaj.

Compuesta– druh obohatený o byliny, napr. mätu, alojziu citrónovú, boldo alebo harmanček.

Con– špan. spojka "s".

Con bajo contenido de polvo– druh charakteristický nízkym obsahom prášku.

Con palo– (špan. s konárikmi) – výraz opisujúci zmes pozostávajúcu z lístkov a drobných konárikov.

Cosecha– špan. zber, žatva.

Cosecha Seleccionada– špan. výberový zber.

Currado– spôsob prípravy príslušenstva na pitie yerba maté, napr. impregnácia tekvičky.

Despalada–druhy yerba maté bez konárikov, považované za jedny z najsilnejších.

Durazno– špan. broskyňa.

Elaborada- yerba maté, ktoré obsahuje minimálne 65% vysušeného lístia a max. 35% konárikov. Všeobecný výraz pre všetky druhy, ktoré podliehajú selekcii a špeciálnemu spracovaniu.

Erva Maté– brazílsky názov yerba maté.

Especial– špan. špeciálny, napr. vo výraze Cosecha Seleccion Especial – znamená špeciálny zber, výberový.

Guampa– nádobka vyrobená z byvolieho kopyta alebo rohu. Najčastejšie používaná na pitie yerba maté za studena.

Guarana– formálne Paulínia nápojová (lat. Paullinia cupana); rastlina, ktorej plody obsahujú vysokú koncentráciu kofeínu. Slúži ako dodatok do yerba maté.

Guarani– juhoamerickí indiáni považovaní za prvých konzumentov yerba maté.

Hierbas– špan. byliny.

Manzana– špan. jablko.

Maté– nádoby určené na pitie yerba maté. Najčastejšie vyrábané zo sušeného plodu tekvice, keramiky alebo rôznych druhov dreva. Maté je aj hovorový výraz pre čajovinu cezmíny paraguajskej.

Maté de leche– yerba maté s mliekom.

Mateín– hovorovo označovaný kofeín obsiahnutý v yerba maté. Podľa niektorých informácií je izomérom kofeínu.

Matéro– majster ceremónie pitia yerba maté alebo názov nádobky na pitie yerba maté.

Naranja– špan. pomaranč.

Organický (výrobok)– všeobecný výraz pre všetky potraviny, ktoré boli získané bez použitia akýchkoľvek chemických prostriedkov a hnojív.

Cezmína paraguajská Ilex paraguariensis, rastlina, z ktorej sa získavajú lístky a konáriky na yerba maté. Vyskytuje sa iba a výhradne v Južnej Amerike medzi 12 a 33 stupňom južnej zemepisnej šírky.

Palo Santo– druh aromatického, živicového dreva, často používaného na výrobu nádobiek na pitie yerba maté.

Poleo– druh mäty slúžiaci ako dodatok do yerba maté.

Porongo– druh hrúbky nádobiek z tekvice, ktoré majú špeciálny široký otvor.

Seleccion– špan. výberové napr. výraz Seleccion Especial znamená špeciálny výber.

Serranas– špan. horský napr. Hierbas Serranas – horské byliny.

Silueta– (špan. postava) druh určený pre osoby, ktoré sa starajú o svoju líniu, obohatený o bylinky, morské riasy a minerály.

Sin humo– (špan. bez dymu) označenie druhov, ktoré neboli spracované sušením dymom a údením.

Sin palo– (špan. bez konárikov) – výraz pre druhy obsahujúce iba a výhradne listy.

Suave– (špan. lahodný) – všeobecné označenie lahodných a jemných druhov.

Terere– yerba maté s bylinkami, limetkou a iným ovocím zaliate studenou vodou, niekedy aj s ľadom.

Yerbera– nádoba slúžiaca na skladovanie yerba maté.

Yerba Maté– vysušené a rôznym spôsobom spracovávané lístie (niekedy aj s drobnými konárikmi) cezmíny paraguajskej, z ktorých sa pripravuje nálev.

Prihláste sa k odberu newslettera

Sledujte nás na Facebooku